Worteltajine met kip en abrikozen

Deze Marokkaanse tajine combineert de zoetheid van abrikozen met de hartige smaken van kip en wortelen, gekruid met aromatische specerijen zoals ras-el-hanout en kaneel.
Het gerecht wordt langzaam gestoofd in een traditionele tajine, waardoor de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Serveer met couscous of Marokkaans brood voor een complete maaltijd.
Print recept
- 2 kilo kippendijen of 20 kippenbouten
- 5 tenen knoflook
- 6 uien in ringen gesneden
- 1 kg winterpeen
- 3 handjes gedroogde abrikozen en gehalveerd
- Bosje peterselie en/of koriander
- 2 theelepels kurkuma of saffraan
- 2 theelepels gember
- 2 theelepels kaneel
- 2 el Ras el Hanout
- 3 handen blanke amandelen geroosterd
- 300 ml kippenbouillon of water
- Olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Eventueel tomatenpuree
Voorbereiding (10 minuten)
- Snijd de kip in stukjes en marineer met zout en peper. Snijd de uien in ringen, de winterpeen in blokjes en de knoflook in dunne schijfjes.
- Vraag ondertussen aan de kok om vuur waar je RUSTIG de Tajine op kan verwarmen.
- Halveer de gedroogde abrikozen.
- Maak bouillon met een bouillon blokje. Snijd de koriander en/of peterselie fijn.
Bereiding (45 minuten)
- Als de tajine op temperatuur is, giet je er iets olijfolie in. Hierin bak je de kip aan. Als deze rondom dichtgeschroeid is, haal je de kip eruit en fruit je in hetzelfde vet de uien en de knoflook en wortel.
- Voeg de Ras el Hanout, kaneel, gember en kurkuma/saffraan toe. Roer goed door.
- Leg de kippendijen erbij en voeg de abrikozen en de bouillon toe. De bouillon niet in één keer. Als het te nat is, is het lastig om dikker te krijgen. Dus giet eerst een klein laagje bouillon erin.
- Leg de deksel op de Tajine en laat dit ongeveer 40 minuten stoven.Tussendoor even kijken, omscheppen en evt. extra bouillon.
- Voeg na 15 minuten een gedeelte van de peterselie toe. Zorg dat je nog een klein beetje peterselie en overhoudt voor de garnering straks.
- Check regelmatig of het goed pruttelt (Is de tajine te nat? Voeg dan wat eetlepels tomatenpuree toe).
- Doe de deksel er weer op en laat het nog 10-15 minuten pruttelen.
- Rooster ondertussen de amandelen in een (steel)pannetje boven het vuur tot ze een mooie bruine kleur hebben.
Afronding (5 minuten)
- Is de kip gaar? Haal de Tajine van het vuur af en breng het naar wens verder op smaak met peper en eventueel zout.
- Strooi de amandelen erover en top het af met peterselie en koriander.
Eet smakelijk!
vanaf
€ 73
per persoon