Kunafa

Kunafa. Vrij onbekend, maar als je dit éénmaal gemaakt hebt, is het niet zo moeilijk. Bij de Turkse winkels kun je alle ingredienten halen. En je hebt niet veel ingredienten nodig voor dit heerlijke dessert.
Print recept
Vulling:
- 1 liter melk
- 375 gram suiker
- 7 eetlepels Maizena
- 1 potje Gashta
Kunafa;
- 250 gram roomboter
- 1 kopje/glaasje poedersuiker
- 400-450 gram Kunafa
- 1 zak ongepelde pistache
Voorbereiding (10 min)
- Is er al vuur gemaakt, en hangt er een rooster boven het vuur? Check dit even bij de buitenkook kok.
- De ene groep gaat de vulling maken, de andere groep maakt de Kunafa.
- Vulling: Maak een papje van een beetje melk met de maizena. Kunst is om een klein beetje melk in een pannetje te doen en al roerend de maizena erbij te gieten. En steeds een beetje meer maizena en melk. Zorg ervoor dat het een mooi, glad papje wordt.
- Kunafa: Snij deze heel fijn tot kleine stukjes. Doe het in een kom.
- Pel de pistache nootjes en bak deze iets aan in een steelpan.
- Maak het fijn in de vijzel, en zet het weg.
Bereiding (40 min)
- Daarna zet je een Dutch oven op het rooster met de rest van de melk erin. Nu is het belangrijk dat er continu geroerd wordt met een garde. Rustig giet je het ‘papje’ erbij. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog is. Te snel gaat fout, te langzaam niet!
- Voeg daarna alle suiker toe.
- Er moet zeker 30 minuten continu geroerd worden en je voelt de vulling dikker worden. Wissel desnoods af.
- Voeg na 15 minuten de Gashta toe.
- Als de vulling een yoghurt dikte heeft (of dikker) is het klaar. Vraag desnoods de kok als je twijfelt (meer Maizena helpt!).
- Kunafa: ondertussen kan alle boter in de pan en laat dit smelten en voeg daarna de Kunafa toe.
Zorg ervoor dat er niet een te hoog vuur is, dit moet je heel veel omscheppen zonder dat het verbrand. Je moet er dus blij blijven en goed opletten! - Voeg de poedersuiker toe.
- Na een tijdje zie je de Kunafa bruin worden. Als het egaal bruin is, is het klaar en haal je de pan van het vuur.
Serveren (10 min)
- Start met een laagje Kunafa in de glaasjes en daarna komt er een laag vulling. Hou nog wat Kunafa over.
- Als laatste decoreer je de vulling met de pistache nootjes en nog een klein beetje Kunafa. Klaar!