Baba Ganoush

Baba Ganoush is een dip uit het Midden-Oosten die veel wordt gebruikt bij brood. En dan kan dit Turks brood zijn, of platbrood/Libanees brood.
Je zit ook dat dit een bijgerecht is, naast de rijst, bulgur of salades. Met Baba Ganoush is het altijd een feestje op de tafel!
Serveer dit met onze andere gerechten uit het Midden-Oosten.
Print recept
Benodigdheden
Dit recept is op basis van 10 personen (ervan uitgaande dat het als een bijgerecht wordt geserveerd).
- 5 aubergines
- 5-6 eetlepels tahini
- 4 tenen knoflook
- Sap van 2 citroenen
- 100 ml. olijfolie
- 1 theelepel zout
- Peper
- 1 theelepel komijn
- Gerookte paprikapoeder
Voorbereiding (5 minuten)
- Prik met een vork kleine gaatjes in de aubergines.
- Besprenkel dit met olijfolie en leg met de snijkant naar boven op het rooster.
- Het is de bedoeling dat de schil zwart blakert zodat de aubergine gepeld kan worden. Maar deze moet niet te zacht worden, goed in de gaten houden dus. En bij blijven staan! Soms gaat het heel hard.
Bereiding (40 minuten)
- Pak ondertussen de knoflook tenen in in aluminiumfolie en leg deze ook tussen de kolen en/of het vuur. Zodra de tenen zacht zijn, haal je ze uit het vuur, dit duurt niet langer dan 10 minuten, maar houdt dit ook zelfgoed in de gaten door tussendoor te checken.
- Als deze klaar zijn, kun je deze gaan pellen.
- Zodra de schil van de aubergines goed zwart zijn, en het vruchtvlees zacht, kun je deze ook gaan pellen.
- Daarna snij je het vruchtvlees fijn op een snijmat.
- Neem een kom, doe daarin het vruchtvlees, de knoflook tenen, de tahin, komijnpoeder en 2 eetlepels olijfolie.
- Meng dit alles tot een grove puree.
- Breng het mengsel op smaak met citroensap, het zout en peper en de gerookte paprikapoeder.
Afronding (5 minuten)
- Als dat alles goed gemengd kijk dan of het een lekker smeuïge spread is. Zo niet, dan kun je nog extra olijfolie toevoegen.
- Daarna doe je de baba ganoush in een schaaltje en garneer je deze nog met olie, verse kruiden (wat er is) en granaatappel pitjes.
- Serveren met Arabisch brood, stokbrood of Turks brood en dippen maar!