De brandnetel kent bijna iedereen en is een van de gewoonste planten, maar ook een zeer waardevolle plant. De brandnetel houdt van de volle zon tot halfschaduw en komt bijna in iedere omgeving voor. Hij is winterhard en verdraagt zelf een temperatuur van -20 C en het is zelfs in een zachte winter mogelijk om kleine topjes te oogsten.
Brandnetel oogsten
De beste tijd om de brandnetel te oogsten is als de jonge scheuten 10 cm. hoog zijn, maar je kunt ook later nog de jonge scheuten / toppen verzamelen. Zolang ze enigszins vers en lichtgroen zijn. Beter is het om na begin juni ze niet meer te gebruiken of je moet echt nieuwe jonge scheuten vinden. Je kunt deze ook zelf creëren door ze te toppen, zodat er nieuwe toppen worden aangemaakt.
Gebruik van de brandnetel
Bij het verzamelen kun je natuurlijk het beste handschoenen gebruiken. De netelharen bevatten een giftige stof die in onschadelijke deeltjes uiteenvallen bij 85 graden Celcius. Toch kan er sommige mensen irritatie optreden. Als dit bij jou het geval is, kunt je het beter niet meer eten. Eet de planten niet rauw, dit is slecht voor de lever. Eet ook geen oude bladeren, deze bevatten teveel calciumoxalaat. Het voordeel is dat de brandnetel geen kalk uit ons systeem haalt waar bijvoorbeeld spinazie dat wel doet.
De brandnetel stimuleert de stofwisseling en spijsvertering, maar ook het lichaam zuiveren en zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Tevens zorgt de brandnetel voor kalk- en ijzeropname en ondersteunt eigenlijk het hele organisme. Hij kan heel uitgebreid gebruikt worden als thee, tinctuur of in allerlei gerechten waar je ook spinazie voor kan gebruiken. Het is heerlijk als soep, omelet, hartige taart, groene pannenkoeken, zelfs in een cake of als borrelhap in een krokant korstje.
Inhoudsstoffen
De brandnetel bevat veel vitaminen en mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, silicium, fosfor, mangaan, chlorofyl, vitaminen A-B vitaminen C (100 mg per 100 gr.) en D. Bitterstoffen, histamine, mierenzuur, glucocininen (verlagen het bloedsuikergehalte) voedingsvezels en nog veel meer. Gedroogde bladeren bevatten nog 20% eiwitten.
Wil je meer weten over wildplukken en hiervoor een wildplukwandeling boeken? Of wil je met je team/bedrijf wildplukken en daarna ook een kookworkshop gaan volgen met wat er geplukt is? Dan is een van onze arrangementen ‘‘Streekbeleving’ wellicht geschikt voor jou.
Uiteraard maken wij graag een offerte op maat voor je. Neem vrijblijvend contact met ons op om je wensen door te nemen.
Mirjam Scholten