Zalm bereiden op drie verschillende manieren

Zalm roken boven houtvuur Het bereiden van verse zalm boven/met houtvuur kan op verschillende manieren, elk met zijn unieke smaakprofiel en bereidingswijze. Wij, van Buitenkokers, hebben onlangs een Fennek edestalen plaat aangeschaft waar wij nu al fan van zijn!
En dat is weer een hele andere manier van verse grote zalm bereiden met direct houtvuur.

Bij alle methodes kun je ook weer kiezen voor jouw favorieten rub, verse kruiden of oliën. Ons advies voor de beste smaak is olie, dille en peper.
Maar ook een vis rub, zonder zout, is heerlijk op de verse zalm. Snel klaar en overheerlijk!

 

 

Elke manier is lekker!

Hier is een vergelijking van drie populaire methoden: roken in onze smoker/rookoven, bereiden op een houten plank boven een houtvuur, en bereiden boven een houtvuur op een Fennek edelstalen plaat.

 1. Roken in een /rookoven;
  Bij het roken van zalm in een smoker wordt de vis blootgesteld aan rook van smeulend hout, meestal bij lage temperaturen over een langere periode. Dit proces zorgt voor een diepe, rokerige smaak die de zalm doordringt. Roken kan zowel koud als warm gebeuren, waarbij koud roken de zalm een subtiele, delicate rooksmaak geeft, terwijl warm roken resulteert in een meer uitgesproken rooksmaak en een stevige textuur.De voordelen op een rijtje;
  * Intense rooksmaak.
  * Langere houdbaarheid door het conserverende effect van het roken.
  * Zeer geschikt voor grote hoeveelheden vis.
 2. Bereiden op een (natte) houten plank boven een houtvuur; Bij deze methode wordt de zalm op een houten plank, vaak van cederhout, geplaatst en vervolgens boven een houtvuur gelegd. De hitte van het vuur zorgt ervoor dat de plank langzaam begint te smeulen, waardoor de zalm een subtiele rooksmaak krijgt van het hout. Dit geeft de vis een delicate, houtachtige smaak en zorgt ervoor dat hij gelijkmatig gaar wordt zonder direct contact met de vlammen. Hiervan hebben wij ook de voordelen op een rijtje gezet;
  * Unieke, subtiele houtaroma’s.
  * Zeer gelijkmatige garing.
  * Vis blijft sappig en mals.
 3. Bereiden boven een houtvuur op een Fennek edestalen plaat; Bij deze methode wordt de zalm direct boven het houtvuur bereid op een Fennek edestalen plaat. De plaat zorgt voor een directe hitteoverdracht, waardoor de zalm snel gaart en een licht rokerige smaak krijgt van het houtvuur. Deze methode geeft de vis een knapperige buitenkant met een sappige binnenkant. En wat zijn de voordelen van dit nieuwe speeltje van onze buitenkoks?
  * Snelle bereidingstijd.
  * Knapperige buitenkant met een sappige binnenkant.
  * Gemakkelijk te controleren gaarheid door directe hitte.

Welke bereiding kies jij?

Elke methode biedt een unieke benadering van het bereiden van zalm. Roken in een smoker levert een diepe, intense rooksmaak op, terwijl het bereiden op een houten plank boven een houtvuur zorgt voor een delicate houtaroma en gelijkmatige garing.

Het bereiden boven een houtvuur op een Fennek edestalen plaat biedt een snelle bereiding met een knapperige buitenkant en sappige binnenkant.
De keuze van methode hangt af van persoonlijke voorkeur en de gewenste smaak- en textuurprofielen van de zalm.

Zalm roken tijdens je buitenkook workshop

Wil jij graag leren hoe je het beste verse zalm kan roken boven houtvuur in een buitenkook workshop? Bel of mail ons gerust en wij leren het je graag.