Oogsten uit de natuur

Buitenkokers

Elk seizoen heeft ons genoeg te bieden om van te leven.
Dit deden de mensen namelijk al duizenden jaren voordat ze de supermarkt hebben bedacht.

Als mens zijn wij gewassen gaan cultiveren, dit houdt in dat de planten met de grootste vruchten en de beste smaak onderling gekruist werden. Zo zijn originele planten aangepast door de mens en zijn wij landbouw gaan beoefenen en is ons hele Nomadische bestaan veranderd.
Wilde planten zijn onveranderd (rasecht) en zijn veel sterker dan gecultiveerde planten, bezitten chemische stoffen om zichzelf te verdedigen tegen ziektes en plagen.
De inhoudsstoffen zoals salvestrolen en bitterstoffen (zeer goed lever, gal, darmflora) vinden we nauwelijks in onze gecultiveerde/ gekweekte groenten, deze stoffen zijn enorm waardevol voor ons immuunsysteem.

Als u gaat oogsten in onze eigen natuur houden wij rekening met de wetgeving die geldt in dat gebied, deze kan per gebied en land verschillen. Het is daarom erg belangrijk je hier eerst in te verdiepen voordat je gaat wildplukken.

Wildplukkersdeal van 1:20

Het beste is om toestemming te vragen aan de grond eigenaar. Of je oogst in eigen tuin, volkstuin, bio-boerderijen, publieksruimte, maar laat natuurreservaten met rust!
Bedenk dat onze “wilde” dieren niet de mogelijkheid hebben om naar een supermarkt te gaan en dat zij afhankelijk zijn van onze natuur.
Ook zaadvorming van gewassen is heel belangrijk! Houd je aan de Wildplukkersdeal van 1:20!
Dit betekent dat als twintig planten van dezelfde soort in één gebied staan, je er één mag oogsten! Graag vertel ik je nog veel meer over de voordelen van het “oogsten uit de natuur!”.

Oogsten uit de natuur

Ik werk samen met Buitenkokers. Wil je oogsten uit de natuur combineren met een kookworkshop dan kan dat via Buitenkokers. Er zullen dan gerechten worden bereid met alles wat er uit de natuur is geplukt. Ook zal ik je dan meer vertellen over welke functie bepaalde planten en kruiden voor je lichaam en geest hebben.

Wil je meer informatie over onze kookworkshops of over deze unieke wildplukworkshop?Wij verzorgen deze door heel Nederland.

Mirjam Scholten, wildplukster bij Buitenkokers