Aan de slag met groenten!

Bij buitenkoken denkt bijna iedereen barbecuen. Maar buitenkoken is veel meer dan het grillen van vlees. Voor een kookworkshop in Gelderland kan je perfect bij Buitenkokers terecht, want wij hebben diverse locaties in Gelderland waar wij deze bijzondere kookworkshops geven.

 

Bij het buitenkoken koken we, gewoon op houtvuur, een uitgebreid 3 of 4 gangenmenu met soep vooraf, vlees, vis en heel veel groenten en natuurlijk een bijzonder nagerecht.

 

 

 

Verse groenten direct van het land

Er is zoveel mogelijk met alle verse groenten, die zo van het land komen. Uiteraard gaan we aan de slag met groenten van het seizoen, zo veel mogelijk biologisch en uit de streek.
Zo halen we veel van onze groenten en fruit bij de Hooge Kamp in Wenum- Wiesel, bij de Stadsakkers in Apeldoorn of in Voorthuizen bij de biologische boerderij. Allemaal bedrijven uit Gelderland met een passie voor hun vak.

Meestal komen onze groenten dezelfde dag, krakend vers, op de dag van de workshop, zo van het land. Verser dan dat kan gewoon niet!

Het mooie van het werken met groenten is dat er dus ieder seizoen een ander aanbod is, dus dat zorgt ervoor dat je iedere keer andere gerechten kan bedenken en maken. Zo hebben wij een speciale groenten workshop voor de liefhebbers, Groen Genieten Extra. Een kookworkshop boordevol verse groenten van het seizoen.

 

Herfstworkshops

Nu zitten we al in de herfst en komen dus de herfstproducten van het land. Wat dacht je van bieten, pastinaken, pompoen, diverse soorten aardappelen, mais, courgette, bloemkool, broccoli, venkel en nog veel meer! En al deze verse groenten zitten bomvol vitaminen en mineralen…

Prachtige producten om mee aan de slag te gaan! En niet alleen maar om in plakken te snijden en te grillen. Wat dacht je van een heerlijke  groentetortilla met aardappel, courgette en spek en ei. Geïnspireerd op de Spaanse aardappeltortilla. We bakken deze tortilla in een grote koekenpan zo boven het houtvuur. 

Natuurlijk maken we soep, nu is dat vaak pastinaaksoep met appel en gember. Deze maken we in een nostalgische grote goulashpan. Lekker roeren met een grote pollepel en rustig laten garen.

Wat dacht je van groentenspiesjes, die we maken van pompoen, aardappel en pastinaak en worden  gemarineerd in een kruidige marinade.  Of bietjes die we roken in de rookoven, voor een heerlijke bietensalade met appel en een heerlijk lokaal kaasje.

Bieten zijn trouwens mijn favoriet in deze tijd van het jaar. Het leuke van bosbieten is dat ze twee keer zijn te gebruiken. Het blad gebruik ik bijvoorbeeld in een groente tortilla of in een hartige taart en de bietjes zelf in een salade. Maar het allerlekkerst vind ik ze op dit moment als groentenburger.

 

Groentenburgers als specialiteit

In iedere workshop maken we groentenburgers, omdat het zo’n makkelijke manier is om je groenten op een andere manier te verwerken. En omdat het een mooie vleesvervanger is. Veel beter dan de kant en klare vleesvervangers, die vaak vol met toegevoegde E-nummers en houdbaarheidsmiddelen zitten.

En eigenlijk is het heel eenvoudig om dit zelf te maken. Je hebt nodig: groenten, eieren, bonen, ui, bloem, havermout en kruiden. En als je het zelf maakt, dan weet je wat je eet…. Dus zonder al te ingewikkeld te hoeven doen maken we deze burgers ook zo glutenvrij, zuivelvrij of vegan. We passen onze gerechten gewoon aan, helemaal niet ingewikkeld.

En wil je er graag een vis of vlees gerecht bij, natuurlijk kan dat. Want bij buitenkoken kan alles! Voor de vleesliefhebbers hebben wij bijvoorbeeld de Stevig en Stoer kookworkshop. 

Nieuwsgierig naar het maken van al deze heerlijke gerechten, kom dan koken met een kookworkshop in Gelderland bij Buitenkokers. Bekijk hieronder onze unieke arrangementen.

Blog: Mieke Voshol, kok bij Buitenkokers