Een dagje mee met de kok

Buitenkokers

Buitenkokers t-shirt aan, vest mee, schoenen aan en gaan! Vandaag een buiten kookworkshop in Garderen bij onze Schaapskooi voor 40 personen.

Op naar mijn collega Anke die de inkoop doet. Daar staat de Buitenkokers auto ingepakt met alle ingrediënten. Aangekomen bij Anke staat er al een kopje gemberthee voor mij klaar. Zo lief, altijd iets lekkers als ik aankom.
We nemen samen de recepten door en checken de ingrediënten. Vandaag is er een gast die glutenvrij eet en iemand die halal eet. Daar houden we natuurlijk rekening mee.

In onze buitenkokersauto past alles precies, het is net een Tiny house.
Alles heeft een vaste plek en het kan niet anders in de auto dan op die manier, anders past het niet.

Werkelijk alles zit erin; van bestek tot glazen, hout, kolen, alle buitenkokers materialen, alle ingrediënten, en zelfs nog vaasjes en bloemen om de tafels mee te decoreren.

Op pad naar de Schaapskooi op de Veluwe

Tijd om op pad te gaan. Altijd een mooie rit over de Amersfoortseweg en dan dwars door het bos. De rust die daar heerst is iedere keer weer heerlijk om te ervaren en het heeft ook iets magisch.

Mijn collega kok komt naar de Schaapskooi en we treffen elkaar daar. Eénmaal aangekomen gaan we direct aan het werk.

Hooibalen naar buiten sjouwen, koffie zetten, alle spullen uit de auto naar binnen, manden met recepten en ingrediënten klaar maken, driepoten in elkaar zetten, drank in de koelkast.
Vuurtjes aanmaken, bloemetjes in de vazen, kleden op de tafels, wat lekkers voor bij de koffie klaarzetten, hapjes voorbereiden, kaarsjes aan. Wij verzorgen de koffie en onze gasten gaan lekker om het vuurtje heen zitten. We hebben vandaag geluk met het weer.  De zonnestralen vallen door de bomen, dit blijft een prachtig gezicht!

Een dagje mee met de kok

We starten met de uitleg. Daarin zijn een aantal punten essentieel; natuurlijk de werkwijze van buitenkokers en het feit dat we werken met streekproducten, maar zeker net zo belangrijk: lees de recepten goed!

We hebben de meest bijzondere dingen namelijk al voor bij zien komen. En laten we eerlijk zijn, sommige recepten zijn ook best vreemd.  Thuis leg je doorgaans niet een hele prei in het vuur… wij doen dat lekker wel!

Starters met kolen zijn inmiddels aan, vuurtjes klaar en iedereen is druk bezig met zijn of haar recept:

“Waar is de rasp? Waar moet ik de afwas laten? Raapstelen? Wat kun je daar nou mee? De prei wordt zwart hoor, dat gaat niet goed! Bietenburger?? Bleh, doe mij maar een vleesburger!
Wat is rookmot en hoe werkt die rookoven? Is het zo genoeg?”… elke kookworkshop worden er heel veel vragen aan ons gesteld, en dat vinden wij alleen maar plezierig. 

Al zijn we buitenkok, wij zijn er vooral niet om te koken, maar om heel veel vragen te beantwoorden. Het koken doen de mensen zelf en wij begeleiden hen in hun bezigheden en beantwoorden alle vragen die er zijn.

Zoals altijd heerst er een leuke sfeer en iedereen is lekker bezig!  Zelfs de mensen die aangaven thuis nooit te koken zijn fanatiek bezig met hun recept. En echt…zelfs mannen vinden stoer buitenkoken op houtvuur fantastisch!

Brood met zelfgemaakte pesto wordt rondgedeeld door de makers. Trots vertellen ze wat er in zit als ze een compliment krijgen van iemand die het proeft.

Het buffet is bijna klaar!

Langzaam krijgen alle recepten vorm en maken wij het buffet klaar waar straks alle gerechten op gepresenteerd worden.
Het ziet er prachtig uit! Ieder is verrast en trots op zijn eigengemaakt gerecht, “eet smakelijk allemaal!”

Terwijl alle gasten aan het eten zijn, komt langzaam de geur van het dessert, de appelcrumble, de Schaapskooi in. Wij scheppen deze op voor de gasten vanuit de Dutch Oven en zetten er lekkere verse koffie bij.

De schemer valt in, de gasten vertrekken weer richting de parkeerplaats. Allemaal dolenthousiast!.
Voor ons start de volgende klus: opruimen en alles weer in onze tiny-house-auto krijgen.

Als een geoliede machine gaan we te werk: hooibalen weer naar binnen, tafels terug, afwas in de bakken, driepoten uit elkaar.

Het bos is inmiddels pikkedonker, dus we hebben de lichten van de auto gericht op de plek waar we aan het werk zijn. Altijd een beetje spannend zo’n donker bos, maar vooral heel bijzonder.

En dan, als alles weer in de auto zit, op naar Apeldoorn, naar mijn collega, Anke. Zij heeft morgen nog een grote klus: alles afwassen en opruimen.

Mijn dag zit erop! Ruikend naar een houtskooltje stap ik in mijn eigen auto naar huis.

Wat een lekkere dag weer!

Annemarie Bos