Lente! De verse smaak van april en mei

Buitenkoken verse smaken van april en mei

Met de komst van de lente ontwaakt de natuur tot leven, en dat geldt ook voor onze eettafels. Het licht wint weer van het donker, de dagen worden langer.
Lichte voeding en vrolijke activiteiten helpen om de zwaarte van de winter los te laten. Zo maak je ruimte voor de veranderingen die de lente biedt. Een nieuw begin!

De seizoensgebonden groenten die in deze tijd van het jaar op hun best zijn, bieden niet alleen een verrukkelijke smaak, maar ook een overvloed aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor onze gezondheid.
En daarom zijn wij van Buitenkokers zo verzot op de lente!

Laten we eens duiken in de wereld van lente groenten en ontdekken wat Nederland te bieden heeft in april en mei.

 

Voorbeelden van lekkere lente groenten

  1. Asperges, de koninklijke lentelekkernij
    De lente is onlosmakelijk verbonden met asperges, en Nederland staat bekend om zijn hoogwaardige aspergeteelt. Deze slanke groene of witte stengels zijn niet alleen rijk aan vitamines zoals vitamine A, C en K, maar ze bevatten ook veel vezels en antioxidanten.
    Asperges zijn veelzijdig en kunnen worden gegrild, gestoomd, geroosterd of zelfs rauw gegeten, waardoor ze een veelgeprezen delicatesse zijn in de lentekeuken.Wij gebruiken de asperges in onze salades en bijvoorbeeld in onze lente tortilla. Super lekker!
  2. Spinazie, krachtige bladgroente
    Spinazie is een andere ster van het lenteseizoen, boordevol ijzer, calcium, vitamine C en vezels. Deze donkergroene bladgroente is niet alleen goed voor het behoud van sterke botten en een gezond hart, maar het kan ook helpen bij het versterken van ons immuunsysteem.
    Spinazie is heerlijk in salades, soepen, roerbakgerechten en smoothies, waardoor het een veelzijdige toevoeging is aan elke maaltijd. Een ook spinazie gebruiken wij regelmatig in onze tortilla’s.
  3. Radijsjes, overheerlijke knapperige knolletjes
    Radijsjes zijn kleine, knapperige groenten die een pittige smaak toevoegen aan gerechten en salades. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine C, vezels en antioxidanten, die helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering en het bestrijden van ontstekingen.
    Radijsjes kunnen rauw worden gegeten als gezonde snacks of worden toegevoegd aan salades en sandwiches voor een extra crunch.
  4. Raapstelen, vergeten groene schat
    Raapstelen zijn wellicht minder bekend dan sommige andere lentegroenten, maar ze verdienen zeker een plekje op ons bord. Deze bladgroente zit boordevol vitamine A, C en K, evenals calcium en magnesium.Raapstelen hebben een milde, pittige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades, gestoomd als bijgerecht, of verwerkt in soepen en stoofschotels voor een extra dosis voedingsstoffen.En wat vinden wij raapstelen stamppot toch lekker! Aardappel puree, uitjes, spekjes uitbakken mixen maar. Gehaktbal erbij. Een echt ouderwets gerecht die wij maken bij onze buitenkook workshop, verrassende stampotjes.
  5. Tuinbonen, voedzame peulvruchten
    Tuinbonen zijn een populaire lentegroente die zowel vers als gedroogd verkrijgbaar zijn. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten, vezels, ijzer en foliumzuur, waardoor ze een voedzame toevoeging zijn aan vegetarische en veganistische diëten. En gebruiken wij dus ook in onze vegetarische en veganistische buitenkook workshops.Tuinbonen kunnen worden gestoomd, gekookt of geroosterd en worden vaak toegevoegd aan salades, pasta’s en stoofschotels voor een extra smaak- en voedingsboost.

Het consumeren van seizoensgebonden groenten zoals deze in april en mei kan niet alleen zorgen voor een gevarieerd dieet, maar ook voor een optimale inname van essentiële voedingsstoffen.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je hier meer over weten? Heb je interesse in een buitenkook workshop waar uitsluitend gekookt wordt met seizoensgroenten? Dan ben je bij ons op het juiste adres.
Bel of mail ons gerust voor meer informatie over een lente seizoen buitenkook workshop.

Dus waar wacht je nog op? Haal het beste uit de lente en geniet van al het heerlijks dat de natuur te bieden heeft!

Fijne lente!