Gerookte witvis met kruiden
Een simpel en fris visgerecht met kruiden en citrusvruchten. Makkelijk variëren naar eigen smaak. Watertanden gegarandeerd!
Print recept
Benodigdheden
- 2 hele zijden witvis met vel met het MSC-keurmerk
- 2 bosuitjes
- 1 grote teen knoflook
- 1 citroen of sinaasappel
- verse kruiden, bijvoorbeeld: dille, munt en peterselie
- 4 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Begin door alvast het rooster uit de Dutch Oven te halen.
- Snijd de bosuitjes in ringen, ook het groene deel.
- Hak de knoflook, muntblaadjes, dille en peterselie fijn.
- Pak de vis uit de koelbox. Leg de vis met de velzijde op een stuk bakpapier en check of er geen graten in zitten. Haal deze er eventueel uit.
- Leg daarna de vis met bakpapier en al op het rooster.
- Maak een mengsel van de verse kruiden, bosui, knoflook, olijfolie, peper en zout.
- Verdeel dit kruidenmengsel over de vis. Draai er nog een beetje verse peper en zout over.
- Zet het rooster in de rookoven en doe een halve starter met kooltjes onderin de oven.
- Check na 5 minuten de temperatuur. Kan je je hand er nog op leggen? Dan is de temperatuur goed.
- Voeg na 15 minuten wat kooltjes toe en kijk of de vis al bijna gaar is. Duw met je vinger op de vis, wanneer hij open gaat, dan is de vis gaar. Als er wit vocht uit de vis loopt, dan is de temperatuur te hoog.
- Gooi een hand rookmot onder op het vuur. Doe de Dutch Oven weer goed dicht en laat het geheel nog 5 minuten roken.
- Haal de vis uit de oven en leg deze op een grote schaal.
- Garneer met rucola, veldsla of iets anders groens en plakjes citroen of sinaasappel.
Tip!
De rooktijd verschilt per keer en hangt af van de grootte, dikte en het gewicht van de vis.
Rook de eerste 15 minuten op maximaal 40°C, stook daarna langzaam op. Zorg dat de vis niet heter gerookt wordt dan 83,5°C.
Kookworkshops met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop? Klik op onderstaande workshops voor meer informatie.