Buitenkoken met biologische groenten

buitenkoken met biologische groenten

In 2024 waar de vraag naar voedselproductie nog steeds blijft stijgen, zijn bestrijdingsmiddelen een integraal onderdeel geworden van de landbouwpraktijken.

Deze chemicaliën worden gebruikt om gewassen te beschermen tegen plagen en ziekten, waardoor de opbrengst wordt vergroot en de voedselvoorziening wordt gewaarborgd.
Echter, te midden van deze vooruitgang schuilt een duistere realiteit – de hoeveelheid gif die op ons voedsel achterblijft.

Wij kiezen bewust voor biologische producten en staan voor koken met de seizoen en kopen onze ingredienten bij voorkeur bij de boer om de hoek.
Alles wat zo min mogelijk kilometers heeft afgelegd, is verser, beter van smaak en voelt goed!

Regulering van gifniveaus

Er zijn regels vastgesteld met betrekking tot hoeveel gif er op voedsel mag achterblijven, maar de handhaving ervan is niet altijd effectief helaas.

Europese wetgeving bepaalt hoeveel van een specifiek bestrijdingsmiddel op een gewas mag worden gebruikt en hoeveel ervan mag achterblijven op het eindproduct.

Echter, er zijn geen regels die rekening houden met het cumulatieve effect van het gebruik van verschillende bestrijdingsmiddelen in combinatie.
Dit betekent dat zelfs als individuele bestrijdingsmiddelen binnen de toegestane limieten blijven, de totale hoeveelheid gif op ons voedsel aanzienlijk kan zijn en de gezondheid van consumenten in gevaar kan brengen.

Het “Dirty dozen” fenomeen

Sommige gewassen hebben de neiging om meer bestrijdingsmiddelen residuen vast te houden dan andere.

Deze worden vaak aangeduid als het “Dirty Dozen”.
Paprika’s, aardbeien, appels en spinazie behoren tot de top van deze lijst.

Zelfs na het wassen van deze producten kunnen aanzienlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen achterblijven, vooral op zacht fruit zoals aardbeien.
Dit is één van de voornaamste redenen waarom wij altijd biologische aardbeien gebruiken én direct van het land in Nederland gebruiken. Zo lekker, zo puur, zo rood en zo gezond!

Biologische alternatieven

In een wereld waarin het gemakkelijk is om te worden verleid door de perfecte glans van conventioneel geteeld fruit en groenten, is het belangrijk om de voordelen van biologische voeding te erkennen.

Biologisch geteelde gewassen verminderen niet alleen de blootstelling aan schadelijke chemicaliën, maar ondersteunen ook duurzame landbouwpraktijken die de bodem- en waterkwaliteit beschermen.

Biologisch voedsel ziet er misschien niet altijd zo perfect uit als zijn conventionele tegenhanger, maar de voordelen voor de gezondheid en het milieu zijn onmiskenbaar.
Het is tijd dat consumenten de glimmende schil van een appel laten varen en de schoonheid zien in een stuk fruit dat getuigt van natuurlijke groei en zorg voor het milieu.

En daarom zul je bij onze stoere buiten kookworkshops kromme wortels aantreffen, appels met bruine plekjes, dunne en dikke komkommers of tomaten die een plekje hebben. Je snijdt het eraf en de rest kun je gewoon opeten.

Bewust biologisch buitenkoken!

Dit bewustzijn van de potentiële gevaren van bestrijdingsmiddelen op ons voedsel is precies de reden waarom steeds meer mensen en bedrijven ervoor kiezen om met biologische producten te koken, en wij zijn daar er één van.

Buitenkokers begrijpt niet alleen de waarde van vers voedsel, maar erkent ook het belang van biologische producten voor zowel de gezondheid van de consument als voor het behoud van het milieu.

Door te kiezen voor biologische ingrediënten, zorgen wij ervoor dat onze gerechten vrij zijn van schadelijke bestrijdingsmiddelen en pesticiden.

Dit vermindert niet alleen het risico op potentieel schadelijke effecten voor degenen die hun maaltijden consumeren, maar draagt ook bij aan de ondersteuning van duurzame landbouwpraktijken.

Biologische landbouwmethoden verminderen het gebruik van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen, wat resulteert in gezondere ecosystemen, biodiversiteit en bodemkwaliteit.

Biologische is smaakvoller er beter voor het milieu

Bovendien biedt buitenkoken met biologische producten een kans om de natuurlijke smaken en voedingsstoffen van voedsel te verbeteren.
Biologisch geteelde gewassen hebben vaak een intensere smaak en textuur, waardoor gerechten rijker en smaakvoller worden. Dit leidt tot een verhoogde waardering voor voedsel en een dieper begrip van waar het vandaan komt en hoe het is gegroeid.

Voor ons gaat koken met biologische producten verder dan alleen het bereiden van maaltijden; het is een manier van leven en een toewijding aan gezondheid, duurzaamheid en respect voor de natuur.

Door te kiezen voor biologische ingrediënten dragen wij niet alleen hun zorg voor het welzijn van onze gasten, maar ook voor de planeet als geheel.

Wij hopen hiermee een positieve verandering teweeg te brengen in de voedingsindustrie en een gezondere, duurzamere toekomst voor de komende generaties te bewerkstelligen.