Buiten koken op houtvuur

Afgelopen zaterdag was onze eerste workshop buiten koken op houtvuur van dit jaar! Wij hadden zeven aanmeldingen. Een mooi clubje om samen mee te buiten koken.
Deze buiten kook workshop had als thema ‘Het Schaap’ en vond daarom plaats bij de biologische Schapenboerderij Ouwendorperhoeve in Garderen. Een perfecte locatie om te buiten koken op houtvuur.
Wij werken al jaren samen met deze Schapenboerderij. Wij kopen daar altijd ons schapenvlees, kaas en yoghurt (ook verkopen ze er overigens heerlijke honing, jam en sinds kort hebben ze eigen bier).

Workshop buiten koken op houtvuur

De dag start om 10.30 uur en eindigt rond 17.00 uur en is als volgt opgebouwd;

  • Na het welkomstwoord werd er een rondleiding gegeven door Nelleke, de eigenaar van de Schapenboerderij
  • Nelleke vertelt over het houden van schapen, het werk wat er bij komt kijken en de visie van haar bedrijf
  • Daarna kunnen de lammetjes geknuffeld worden en zie je haar stal waar de schapen gemolken worden voor het kaas
  • Mieke (onze buitenkook kok) had alles al in gereedheid gebracht voor de buitenkook workshop
  • Daarna kon er gestart worden met buiten koken op houtvuur voor een overheerlijke lunch. Er werden broodjes gemaakt met schapenfeta, er werd schapenworst gebakken
  • Tijdens de lunch kon er ook kaas en worst van de boerderij geproefd worden
  • Daarna werd er door Nelleke een uitleg gegeven over kaas maken en gingen de deelnemers zelf ricotta maken van melk en wei
  • Nelleke legt uit hoe een schaap is gebouwd en welk deel je van het schaap het beste kan gebruiken voor gerechten
  • Daarna gaan de deelnemers buiten koken op houtvuur met vlees van het schaap
  • Als alles klaar is, worden alle gerechten gezamenlijk geproefd. En wat een belevenis is dat!

Het was een heerlijke, zonnige dag zodat wij (bijna) alles buiten konden laten plaatsvinden. Uiteraard zal het buiten koken op houtvuur altijd buiten zijn, maar het snijden van de groenten & kruiden of het eten kan ook altijd binnen zijn. Dit is natuurlijk weersafhankelijk.

Deze dag hebben we alleen aan het einde van de dag binnen alles opgegeten, de rest was buiten en dat was genieten!

Interesse in de workshop buiten koken op houtvuur?

Wil jij ook zo’n workshop buiten koken op houtvuur volgen dit jaar? Wij hebben in het voorjaar nog twee workshops gepland waar nog ruimte is.
Op 7 mei zal de kookworkshop Groenten en kruiden uit de natuur plaatsvinden in Garderen bij onze Schaapskooi.
Op 21 mei zal de kookworkshop Vis & Vlees plaatsvinden. Die locatie wordt nog bepaald.

Voor beide kookworkshops kun je je dus nog opgeven. Voor meer informatie kun je mailen naar info@buitenkokers.nl of bellen met Ingeborg Leerkes op 06 18042796.

Buiten koken op houtvuur is ook te boeken voor teambuilding, een teamuitje, bedrijfsuitje of na een vergadering. Wij regelen het allemaal voor jou in samenwerking met Buro In! uit Apeldoorn.

Hieronder een korte sfeerimpressie van een buitenkook workshop. Veel kijkplezier!

Nieuws