Biologische kookworkshop: doe maar gewoon een stuk vlees!

Buitenkokers

Gehaast komt de één na de ander aanlopen. Een nieuwe groep voor een biologische kookworkshop, waarvan velen van ver moeten komen. Ik herken het aan komen rennen van een aantal met allerlei verhalen over drukte op de weg; ren-vlieg en net op tijd ergens zijn.

Onze spullen zijn uitgestald op de lange tafels. Allerlei streekproducten, kruiden, recepten en keukenbenodigdheden.

Een groep enthousiaste mensen loopt wat gehaast en onwennig rond. Een aantal roept al dat bbq-en toch echt met veel vlees hoort! Sommigen dekken zich vast in voor het feit dat ze echt niet kunnen koken, en een aantal kan niet wachten tot ze mag starten.

Als ik begin met onze uitleg, hoor ik al ergens in een hoekje de term “geitenwollen sokken” vallen. Inwendig lach ik een beetje, omdat dit zo herkenbaar is. Regelmatig komt deze term langs als we het hebben over onze biologische kookworkshop en eerlijk is eerlijk, dat beeld zou ik er zelf misschien ook wel bij hebben, als ik niet wist hoe tof, hip en lekker onze seizoens- en back-to-basic workshops zijn. Bewust geef ik wat extra aandacht aan de ‘bietenburger’, waarvan de naam het ‘geitenwollensokkenimago’ eer aan doet.

De ‘geitenwollensokkenmeneer’ vertrekt zijn gezicht en lacht, niks voor hem dit soort eten, doe mij maar gewoon een stuk vlees!

Biologische kookworkshop of geitenwollensokken?

De recepten zijn uitgelegd en de verschillende groepen gaan aan de slag. Iedereen zoekt de juiste producten en het keukengerei wat nodig is en wij geven uitleg.

In twee en drietallen gaat men aan de slag en langzaam verandert de gehaaste houding, die er was bij binnenkomst, in een ontspannen sfeer. Bijzonder dat dit iedere keer gebeurt, dat het zo rustgevend is om met elkaar op deze manier bezig te zijn!

De eerste hapjes worden geproefd onder het genot van een glaasje wijn en ieder is verrast over de verschillende smaken.
Lamskoteletten in de marinade, forellen worden gevuld, bloemkoolsalade verschijnt op een grote schaal en verschillende pesto’s sieren het buffet.

Ook de bietenburger krijgt vorm en neemt een prominente plaats in op de tafel. Ik kijk rond en zoek de ‘geitenwollensokkenmeneer’. Ook hij is geconcentreerd bezig en lijkt er toch plezier in te hebben.
Als alle gerechten klaar zijn wordt het buffet geopend. De complimenten naar elkaar vliegen over tafel. “Dit had ik niet verwacht, zo lekker!”
Wederom een geslaagde kookworkshop waarbij enthousiast mee werd gedaan, met een geweldig resultaat!

En hij doet het weer… die bietenburger!

Als we aan het opruimen zijn komt er iemand naar me toe. Ik herken de ‘geitenwollensokkenmeneer’.
“Heb je voor mij misschien het recept van de bietenburger? Hij was zo lekker!!”
Inwendig moet ik lachen en ik antwoord: “Natuurlijk! Leuk om te horen! Wij sturen jullie alle recepten toe!

Meer informatie over de biologische kookworkshop

Ook interesse? Al onze biologische kookworkshops zijn te combineren met tal van andere activiteiten om uw dag compleet op maat te maken. Meer info hierover? Wij maken graag een voorstel op maat voor jouw team of bedrijf.

Blog: Annemarie Bos