Jan Willem Opstal

Willem Opstal BuitenkokersOorspronkelijk werkte ik in de zorg als o.a. bezigheidstherapeut en activiteitenbegeleider.
Ook toen al ontdekte ik de kracht van samen koken bij de kookactiviteiten met mensen met een verstandelijke beperking. Daarna ben ik via wat omzwervingen als beroepsmuzikant de kost gaan verdienen.

Na jaren lang te hebben gewerkt als muzikant, acteur en artiestenbemiddelaar zorgde het cultuurklimaat in Nederland er echter voor dat ik min of meer genoodzaakt was weer een carrière switch te maken. Als troubadour speelde ik met name op Bourgondische feesten.

Liefde voor Schaal en Schelpdieren

Mijn jeugd in Bretagne heeft zijn sporen achter gelaten in de Keltische invloed die nog altijd hoorbaar is in mijn muziek. Deze roots  ligt ook ten grondslag aan mijn voorliefde voor vis, schaal- en schelpdieren en de liefde voor de oester in het bijzonder.

Van kinds af aan ben ik al graag buiten en in de natuur. In Bretagne betekende dat altijd aan het strand of op de rotsen. Met een netje garnalen en krabben vangen, met mijn hengeltje vissen of met een bootje kijken of er iets in de fuiken zat. En wat je had gevangen dan thuis klaar maken.

Bij mijn ouders thuis was eten erg belangrijk. Mijn moeder was altijd met diverse maaltijden bezig en altijd op zoek naar nieuwe recepten. Bij ons stond de achterdeur altijd open en er was dan ook altijd bezoek. Ik heb het dus niet van een vreemde! Ik heb het ook altijd leuk en belangrijk gevonden om met streek-producten te werken. Ook heb ik al jaren een moestuin om met zelfgekweekte groenten en kruiden te kunnen koken.

Buitenkoken bij Buitenkokers

Het buiten koken met Buitenkokers zie ik steeds als een uitje en een mooie mogelijkheid om mijn passie voor koken te kunnen delen met mensen die je anders niet 1.2.3 tegen komt.
Ook is het leuk om te merken hoe snel geïnteresseerde deelnemers aan de buiten-kook-activiteiten trucjes en technieken uit de keuken oppikken. Ik vind het altijd een leuk idee dat je deze mensen dan een tip aan de hand kan doen waar ze naderhand hun voordeel mee kunnen doen.

Wat is er nou mooier dan buiten zijn, een vuurtje maken en samen bezig zijn met voor elkaar lekker eten maken. Het is “back to basic” in zijn puurste vorm!